reacties

36 reacties

 1. Geplaatst op 3 december 2019 om 09:27 | Permalink

  Ook bij volwassenen stimuleert het de sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling. We raken nooit uitgeleerd. Een paar jaar geleden volgde ik een cursus bij Marijke en omdat ik afgelopen vrijdag in een workshop een ‘grote mensen probleem’ creatief wilde benaderen, deed ik even een opfriscursus vooraf. Nou, dat heeft zijn vruchten afgeworpen. De simpele handreikingen van Marijke doen wonderen. De 12 volwassenen konden met de workshop letterlijk en figuurlijk met een blanco blad uit de voeten en tekenden vrijuit hun dromen in alle kleuren van de regenboog. Een creatieve basis en persoonlijke uiting om vervolgens geaard en met zelfvertrouwen over in gesprek te gaan met een ander die sommige dingen hetzelfde had gedroomd en sommige dingen anders. Verbinding met en uiting van eigen gevoelens leidde tot makkelijker verbinding maken met die van de ander en zo ontstond er een open en gelijkwaardig dialoog.

 2. Lieve Huyghe
  Geplaatst op 23 november 2019 om 09:31 | Permalink

  Eerder deze maand heb ik mijn jaartraining afgewerkt. Het was een fantastische reis, ook voor mezelf. Ik heb er persoonlijk héél veel aan gehad, ik ben erdoor gegroeid. En ondertussen teken ik vaak met de kinderen en zie ik hoeveel ik daarmee kan bereiken. Deze cursus is echt een voltreffer voor iedereen die met kinderen/jongeren werkt! Interesse? Er start in januari een nieuwe jaartraining (in Belgie). En je kan er nog bij! Twijfel je nog? Ga dan eens kijken in het programma van Teach More; er worden ook losse dagen ‘zinvol tekenen’ gegeven. Wedden dat je na één dag proeven klaar bent voor de hele boterham (en Maartje, de docent, is werkelijk de max!)! Ik kan het alleen maar héél warm aanraden!

 3. Geplaatst op 2 juli 2019 om 21:20 | Permalink

  Een opleiding waar ik echt nog jaren mee vooruit kan. Heel veelzijdig, creatief en breed inzetbaar.

 4. Monique
  Geplaatst op 2 juli 2019 om 21:14 | Permalink

  Praktisch, breed inzetbaar en direct te gebruiken in de klas of als coach. Marijke heeft veel kennis in huis en deze deelt ze graag, altijd smullen. Mij heeft het met name gebracht om eens verder te kijken en juist het tekenen in te zetten om stapjes te zetten of doelen te bereiken.

 5. Andrea
  Geplaatst op 28 juni 2019 om 15:27 | Permalink

  De opleiding heeft van mij een betere juf gemaakt! Leuke ideetjes om direct toe te passen. Grotere inzichten en een verdieping van mijn handelen.

 6. Nicole Verkerk
  Geplaatst op 26 juni 2019 om 17:50 | Permalink

  Afgelopen jaar de jaaropleiding Zinvol tekenen gedaan.
  Wat een mooi manier om met kinderen te werken, heb het gedurende het opleidingsjaar al volop in kunnen zetten. Dat is het mooie van de opleiding na dag 1 kan je gelijk al aan de slag. Door dat je het zelf ervaart weet je wat je doet en wat het met de ander doet. Het is leerzaam in veel opzichten, qua zelfontwikkeling en wat het onbewust met kinderen doet. Het is op veel manieren in te zetten en dat merk en hoor je tijdens de opleiding in gesprek met je mede cursisten. Het heeft mij heel veel gebracht aan inspiratie en hoe hiermee verder te gaan!!
  Dus twijfel niet, maar gun jezelf een mooie leerzame opleiding waar je heel veel kinderen, pubers en ouders weer verder mee kan helpen.

  Nicole

 7. Ariadne
  Geplaatst op 12 juli 2017 om 15:24 | Permalink

  Dankjewel voor je leuke tips!
  Volgend schooljaar ga ik tekenlessen geven aan de kinderen van de bso. Als kunstenaar en docent bij volksuniversiteit wil ik me bekwamen in de creativiteit samen en met kinderen. Hartelijke groet Ariadne

 8. Lotte Zonderland
  Geplaatst op 12 juli 2017 om 15:12 | Permalink

  Ik heb een inspiratiemiddag bij je gedaan en vandaag een eerste tekenspel gedaan, die met de beer in het hol Eerst las ik een prentenboek voor over een kleine beer die niet kan slapen, en grote beer die telkens een groter lichtje neerzet (totdat hij kleine beer de maan laat zien).

  Het was behelpen met het materiaal, want bijenwas en goede kwaliteit papier is niet aanwezig op school. Ik heb A3 formaat gebruikt.
  Ik merkte dat de kinderen moesten wennen: ook hier de neiging om het snel op te geven (Klaar!). Ik heb aangehouden om ze dóór te laten tekenen, zodat ze zich zouden kunnen verbinden met hun werk.
  Het was een groepje van tien kinderen. Ik heb zelf meegetekend op het whiteboard om de beweging te laten zien en daar berenliedjes bij geneuried.
  Ik vond het zeer de moeite waard, de aandacht was groot en ik voelde dat het onder de oppervlakte heel wat in beweging bracht.

 9. Geplaatst op 10 april 2017 om 12:46 | Permalink

  Wat een heerlijke lesdagen zijn het. Ik leer zoveel nieuwe dingen. In de eerste plaats over mezelf. Het is zo fijn om eerst zelf alle oefeningen te mogen doen. Ik merk ook echt dat ik zelf groei door de tekenoefeningen. Die groei wil ik kinderen ook graag meegeven. Met een perfectionistische faalangstige insteek ben ik op een gegeven moment gestopt met tekenen als kind terwijl ik het eigenlijk heel graag deed. Door deze oefeningen voel ik ook echt dat ik leer loslaten, dat ik “fouten” mag gebruiken (in het echte leven heb je ook geen gum) en dat ik mezelf mag laten zien. En het grappige is dat we de vorige les oefeningen deden vanuit het onderbewuste en dat bij het analyseren van mijn gemaakte tekeningen bleek dat dat precies de groei is die ik doormaak. Ik vind het een prachtig en krachtig middel wat ik heel graag met kinderen wil gebruiken in mijn coachingspraktijk!

 10. Anne Laga
  Geplaatst op 8 april 2017 om 19:00 | Permalink

  Wat me nog steeds blij maakt is dat een kleuter (5-6 jaar) na een krasoefening trots vertelde “Hey! Dit is de eerste keer dat ik mijn naam juist schrijf!”
  Zijn naam is Simon en de S schrijven is best wel lastig als 5 jarige. Er kan evengoed een spiegelbeeld ’S’ staan.
  Na de krasoefening ging het gewoon vanzelf! Hij schreef de S in de meest leesbare vorm.

  Zou het kunnen dat krassen zoveel vrijmaakt dat het presteren ervan af glijdt en de dingen makkelijker gaan daarna?
  Kinderen kunnen door te ‘krassen’ voelen: ‘oef, hier moet niets’, ‘hier mag het’!

  Zo rijk!!

  Dank je wel Marijke om het door geven van zoveel rijkdom!

 11. Petra Moedt
  Geplaatst op 7 april 2017 om 23:20 | Permalink

  Ik ben al 30 jaar leerkracht groep 1 en 2 en ben heel blij dat ik de opleiding voor kleuterleidsters KLOS nog heb kunnen volgen. In al die jaren heb ik veel nascholing gevolgd, met name teamscholing. Vaak heb ik me na een scholing afgevraagd, wat heb ik hier van geleerd en wat kan ik hiermee doen in mijn groep. Natuurlijk steek je er altijd wat van op, maar wat ik geleerd heb bij de opleiding Zinvol tekenen is zo veel meer en zo’n mooie aanvulling op de kennis die ik heb betreffende het jonge kind/kleuter dat het voor mij dan ook een zeer zinvolle opleiding is, die ik bij ieder aanbeveel die werkt met (jonge) kinderen.

 12. Geplaatst op 7 april 2017 om 17:17 | Permalink

  Ik heb de opleiding Zinvol Tekenen gevolgd als specialist Hoogbegaafdheid (passend onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen). Het is een verademing om deze opleiding te volgen. Wat me direct bij de start heeft geraakt is de échte praktijkgerichtheid: je ondergaat zelf alle oefeningen en pas als je zelf de ervaring hebt doorleefd, komt de achtergrond informatie die het leren compleet maken. Marijke doet dit zo consequent, dat je haar voorbeeld direct kan overnemen bij de lessen die je zelf geeft. Ik raad iedereen aan om dit te ervaren en te leren. De oefenen laten kinderen veel leren: over het lijf, de overtuigingen, vaardigheden die nodig zijn in motoriek, taal, rekenen, sociaal, emotioneel. Verder geeft Marijke de lessen in een zeer inspirerende omgeving en is het heel aangenaam naar haar te luisteren. Tekenen zal nooit meer hetzelfde voor mij zijn!

 13. Diana Rongen
  Geplaatst op 18 maart 2016 om 11:23 | Permalink

  Allereerst dank je voor je nieuwsbrieven! Ik ben er erg dankbaar voor. Ik heb er nu twee mogen ontvangen en ik heb ze beiden gedaan. Met name de tweede, het maken van een slakkenhuis, riep heel veel op bij mijn ‘coachkind’. Hij leefde zich helemaal uit en hoewel ik zelf begonnen was, nam hij het snel over en uiteindelijk werd er een heel gezelschapsspel van gemaakt, met een goed einde.

  Dank je en misschien tot ziens, want ik wil hier graag wat meer verdieping in.

  groet
  Diana Rongen

 14. Mina van Vondel
  Geplaatst op 9 november 2015 om 16:30 | Permalink

  De wijze waarop jij het onderwijs vorm geeft is inspirerend en verbindend.
  Jij maakt het onderwijs levend, springlevend, sprankelend en zonnig.
  Je geeft jezelf, je hele wezen, je ZIJN.

  Mijn reflectie op de cursusdagen kan ik omschrijven in één enkel woord: ZIJN.

  Ik heb genoten van iedere dag in Culemborg, dagen van samen zijn en een beetje thuis komen….
  Verhalen van hoop en kracht, oude woorden in een nieuw jasje.
  Jouw geloof in het spelende kind is onwrikbaar en zet mensen in beweging.

 15. Ellen Lennartz
  Geplaatst op 13 oktober 2015 om 17:29 | Permalink

  In de prettig ingerichte ruimte voelde ik mij uitgenodigd om samen te werken, te voelen, af te stemmen met elkaar, te kleuren, te luisteren, onderwijl ik mijn lijnen op papier het blad liet vullen. Marijke zet helder uiteen waarom je doet wat je doet, met potlood en papier. Verrassende opdrachten die je kunt verdiepen in jezelf en met elkaar.

  Met mijn dochter heb ik de opdrachten uitgevoerd, zij vond het heerlijk! De aandacht, geen goed of fout, helemaal met de ‘flow’ meegaan op het papier. Af en toe een frons, een glimlach en een traan, de beweging middels tekenen en de opdrachten die je kunt af stemmen op verschillende leeftijden hebben mij enorm geïnspireerd.

  Dank voor dit cadeau!

 16. Geplaatst op 7 oktober 2015 om 10:37 | Permalink

  De studiedag van zaterdag 3 oktober, was enorm genieten; de inspirerende Eco wijk, de smaakvol ingerichte zonnige werkruimte, de gezonde lunch, de mooie uitstraling en wijze woorden van Marijke zelf, de aardige cursusgenoten, het opgaan in de tekenopdrachten en last but not least: we gingen naar huis met een tas vol leuke oefeningen waar onze leerlingen veel plezier aan zullen beleven. Ook wel: Quality time!
  Remedial Teacher, Den Haag

 17. Mina van Lottum
  Geplaatst op 20 april 2015 om 13:28 | Permalink

  In gedachten zie ik één voor één de tekeningen voor me en warempel, alle tekeningen symboliseren heelheid en liefde, universele liefde…
  Oh…..vandaar heelbeelden….

  Marijke,
  Bedankt voor je woorden, verhalen, kennis en liefde…..
  Ik vind het fijn om naar je te luisteren, je inspireert mij en raakt mijn kind, mens, leerkracht, coach zijn.
  Ga door met reizen over de wereld en breng de verhalen naar Nederland……

 18. Geplaatst op 25 maart 2015 om 11:38 | Permalink

  Jouw manier van kijken naar kinderen, je visie op ontwikkelen en het aanbod dat daarbij past- ik smul ervan!
  http://www.zonnerijk.net

 19. Mariette Veldman
  Geplaatst op 16 december 2014 om 14:19 | Permalink

  Beste Marijke,
  Enthousiast geworden door de verhalen van onze college Anke willen we graag met ongeveer 10 a 12 personen de cursus zinvol tekenen volgen.Is het mogelijk om deze op locatie te verzorgen op onze basisschool in Goirle?
  MVG Mariette Veldman

  • Geplaatst op 3 maart 2015 om 12:22 | Permalink

   Dag Mariëtte,
   Leuk dat ze jullie heeft aangestoken! Ik geef op beperkte schaal en binnen een straal van 80 km rondom Culemborg studiedagen op maat. Je kunt me voor een afspraak hierover bellen op 06 5205 5318 of 0345 523877.
   Wie weet tot ziens! Marijke

 20. Jeannette Hamerling
  Geplaatst op 9 december 2014 om 19:32 | Permalink

  Met heel veel plezier denk ik zeer regelmatig terug aan de fantastische cursus die ik afgelopen najaar bij je mocht volgen.
  Ik breng het geleerde regelmatig in de praktijk. Ouders vinden het heel leuk als ik er meer over vertel.
  Jeannette Hamerling, leerkracht groep 1-2

 21. Karin Jonkers
  Geplaatst op 6 december 2014 om 13:37 | Permalink

  Ik heb de cursussen zinvol tekenen en aanraken is een levensbehoefte gevolgd en daarna kwamen we elkaar weer tegen bij de verwendag voor leraren. Ik heb mijn missie inmiddels gevonden!

  Kindercoach, een dag in de week op een gewone basisschool, vier dagen praktijk aan huis en een dag leerkracht (vrijwillig vooralsnog) op DOE Democratisch Onderwijs Eindhoven.
  Zo kan ik alles wat ik gehoord, gezien en geleerd heb,( en waarvan de kiem bij jou gelegd is door “aanraken is een levensbehoefte, daarna kon ik niet meer stoppen) , doorgeven aan ouders kinderen en leerkrachten. Ik kan een verbinding leggen tussen het gewone basisonderwijs en democratisch onderwijs. En het werkt!

 22. Nicole Senden
  Geplaatst op 9 april 2014 om 18:17 | Permalink

  Deze cursus: zo veelomvattend
  Over het Leven
  Over de schoonheid
  Over de verwondering
  De kracht
  van vertellen
  van onderwijzen
  van boeien
  van verbeelden,
  in beelden en
  met handen en voeten.
  De energie van het leven
  in ons,
  in de kinderen

  Dank je wel!
  Nicole Senden

 23. Geplaatst op 25 november 2013 om 10:53 | Permalink

  Afgelopen zaterdag de workshop “heelbeelden” van de cursus zinvol tekenen bij mogen wonen bij Marijke Sluijter. Naast het feit dat het ontzettend leerzaam is hoe je kinderen hun emoties kan laten uiten door middel van iets wat ze leuk vinden om te doen, namelijk tekenen, is het ook een waar feestje om hier bij te mogen zijn, zo relaxt en gemoedelijk. Een echte aanrader. Ik kom zeker nog eens terug.

 24. Sigrid van de Riet
  Geplaatst op 20 maart 2013 om 17:53 | Permalink

  Ik heb vrijdag mijn intervisie groepje warm gedraaid voor Zinvol tekenen. We vullen om de beurt een bijeenkomst met interessante werkvormen of theorieën uit het veld. Ze waren erg enthousiast over deze manier van tekenen en ik vond het erg leuk om te doen. Grappig om te zien dat een groep volwassenen op dezelfde manier werkt als een groep kinderen. Er begint altijd wel één meteen te tekenen zonder dat je hebt gezegd wat de bedoeling is en er is ook altijd één bij die niet kan stoppen. Leerzaam!
  Kortom groot succes!
  Groeten,
  Sigrid van de Riet

 25. Monique Stegenga
  Geplaatst op 23 januari 2013 om 16:17 | Permalink

  Jij bent zo inspirerend…die dag met massage in de klas,heb ik zoveel aangehad!
  Ouders allemaal zo enthousiast en natuurlijk de kinderen ook! Zij vragen er ook om!
  Ik ben ook erg blij met je magazine EDUCARE…wat n heerlijk praktisch blad!
  Je tips via de mail vind ik ook super praktisch! Dank Marijke.

 26. Marianne Hartog
  Geplaatst op 3 januari 2013 om 17:57 | Permalink

  Van de vorige dagen, in 2008, heb ik echt genoten en ik haal er nog steeds inspiratie uit. Ik hoef ´mijn grote cursustekenboek´ maar open te slaan en de herinneringen worden weer levendig.

 27. Marijet
  Geplaatst op 3 december 2012 om 16:08 | Permalink

  Ik ben he-le-maal enthousiast geworden door je mailtjes en doe echt alles in de klas Ik wacht op steeds meer enthousiasme van mijn collega’s en als zij er ook voor klaar zijn, hoop ik met zijn allen de cursus te mogen doen. Ik hoop het echt. Gisteren ouderavond gehad en zulke enthousiaste reacties gehad, wow. Ik ben blij met jou.

 28. Geplaatst op 23 februari 2012 om 11:38 | Permalink

  Na 5 cursusdagen ben ik in het bezit van een inspirerend naslagwerk vol prachtige tekenopdrachten en ideeën die ik zeer zeker in ga zetten in mijn kinderatelier. De cursus werd door Marijke op prettige en kundige wijze gegeven; het waren fijne dagen om mee te maken. Een aanrader!
  Hartelijke groet, Liesbeth Vlasblom.

 29. els
  Geplaatst op 18 januari 2012 om 20:42 | Permalink

  Ik heb de cursus als een inspriratiebron ervaren.
  Ik werk op de b.s.o en vind het bijzonder om te zien hoe enthousiast de kinderen reageren op een tekenopdracht
  Er wordt steeds meer getekend en men heeft er ook lol in.
  Ik vind het ook spannend hoe zich dit verder ontwikkeld.
  Ik heb een wand vol gehangen met de tekeningen van de kinderen,die er trots op zijn.

 30. Yvonne Duivenvoorden
  Geplaatst op 28 oktober 2011 om 15:07 | Permalink

  Wil je graag laten weten dat ik met veel plezier terugkijk op je cursus “zinvol tekenen” en dat ik veel gebruik maak van de opdrachten die je toen met ons hebt gedaan. Ik doe deze opdrachten nu met mijn studenten pedagogiek aan de Hogeschool van Utrecht. De studenten krijgen op deze manier allemaal ideeën om tekenen in te zetten in hun werk met kinderen om daarmee bijvoorbeeld het zelfvertrouwen van een kind te vergroten, zijn of haar identiteit te versterken, de samenwerking te verbeteren, te leren omgaan met rouw, oplossingen te leren bedenken of zijn of haar fantasie te vergroten. Tekenen is iets wat een heleboel kinderen leuk vinden en met interessante opdrachten kun je veel persoonlijke groei bereiken! In tekeningen kunnen kinderen laten zien wie ze zijn en wat belangrijk voor hen is. Het biedt allerlei aanknopingspunten voor gesprek om kinderen beter te leren kennen.
  Vriendelijke groet,
  Yvonne Duivenvoorden

 31. Geplaatst op 2 november 2010 om 08:41 | Permalink

  Ik ervaar het als prettig te lezen wat er zoal mogelijk is met tekenen met het kind. Veelal probeer ik het eerst zelf uit om te ervaren wat het kan doen met je.

  Heb laatst een herfst-kinderyogales gegeven.Aan het eind van de les vroeg ik of de kinderen in een cirkel een herfsttekening wilde maken.Een eindontspanning die bij ieder kind er prachig uit ziet. Ik geniet van het feit dit te mogen zien.Het levrt nog meer inzicht in het kind op. Hoe voel je je aan het eind van de les. Teken je met zachte of scherpelijn? Hoe begin je van buiten naar binnen of andersom. Teken je figuurlijk of juist om te ontspannen, vormen zoals circels die heel verfijnd worden herhaald.

  Ik dank je voor de aanvulling , om te mogen zien en ervaren wat het zoal kan doen voor je. Het geeft….

  Vriendelijke zonnegroet, Claudine.

 32. Marieke Mast
  Geplaatst op 22 september 2010 om 13:36 | Permalink

  Hallo Marijke,
  Ik heb genoten van de eerste workshopdag! De tekening van “het bos met de kabouters” meteen in mijn klas geïntroduceerd.
  We maakten kerstkaarten voor onze jaarlijkse kerstkaartenactie en ik heb er daarom kerstmannetjes van gemaakt in het begeleidende verhaal.
  Ook heb ik wasco én ecoline gebruikt, de resultaten waren prachtig: blije, geïnspireerde kinderen die niet meer wilden stoppen en fantastische kunstwerken!
  Ik neem er een paar mee voor de volgende les!
  Hartelijke groet,
  Marieke

 33. Dit de Jong
  Geplaatst op 15 september 2010 om 15:50 | Permalink

  Dag Marijke, Zoals ik al gezegd heb, vond ik het altijd fijn om op de cursus te zijn. Dat het fijn was om, na een schoolweek, gevoed te worden met oefeningen voor en visies op de kinderen. Dat het inderdaad heel hoopvol was om met tekentechnieken, juist ook voor moeilijke kinderen, naar huis te gaan.

  Op dit moment kan ik mijn geluk niet op. Ik werk dit jaar in groep 3. De leerkrachten die al meer ervaring met deze groep hebben, wilden nog niet direct met letters schrijven beginnen, omdat zij gemerkt hebben dat de kinderen er motorisch nog niet aan toe zijn. Hier kon ik dus direct in een gat springen!
  Nu heb ik voor school een boekje samengesteld met allerlei tekenopdrachten die ook als opdrachten voor voorbereidend schrijven gebruikt kunnen worden. Alle opdrachten heb ik uit de cursus Zinvol Tekenen gehaald. Ik heb er al een aantal keer een leuke les uit gegeven en ga dat de komende weken steeds doen. Mijn collega’s zijn ook enthousiast. Het is voor mij een verrassing dat ik het geleerde zo effectief in kan zetten.

 34. Marieke
  Geplaatst op 15 september 2010 om 15:47 | Permalink

  Om te beginnen wil ik je vertellen dat ik heel erg genoten heb van de afgelopen cursusdag.
  Je hebt ons veel te leren en je brengt het op een hele fijne manier.
  Leuk ook om te zien hoe iedereen weer een beetje kind werd. Of eigenlijk… hoe het kind in ons allemaal weer naar buiten kwam!
  Ik kijk uit naar de tweede dag!

Plaats een reactie

Je emailadres zal nooit met anderen worden gedeeld! Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*
*