reacties van cursisten

Heb je een cursus, workshop of opleiding gedaan en wil je hier iets over zeggen, klik dan hier voor het reactieformulier…
Dankjewel voor de moeite!

42 reacties

 1. Elke keer weer een feestje de lessen bij Marijke van zinvol tekenen Boordevol nieuwe zinvolle lessen ga ik naar huis. Een aanrader Kinderen zie je blij de opdrachten uitvoeren. Ook bij mijn collega's zie ik vrolijke gezichten tijdens de opdrachten,door het plezier wat ze eraan beleven Even frisse neus halen met Arno in de duurzame wijk ook heel gezellig. Dank je wel Marijke en Arno. Voor de waardevolle lessen. Ilonka Da Costa Gomez
 2. Alweer een heerlijk dagje tekenen achter de rug. We worden telkens zo hartelijk ontvangen met voedzame, gezonde en vaak zelf gemaakte snacks, een theetje of koffie en een heerlijke lunch en een middagwandeling door de bijzonder inspirerende wijk waar Marijke woont. Bij de tekenopdrachten voel ik vaak mijn innerlijke kind opspringen en kan ik soms niet stoppen met kleuren of afwerken. Marijke heeft zo veel ervaring en geeft deze op een zachte, kordate manier heel wat van haar knowhow over het werken met kinderen door. Ze nodigt je telkens uit om na te denken voor wie en in welke situatie die opdracht een meerwaarde zou zijn en stilaan pik je die manier van denken ook op. We werken met prachtige materialen en krijgen veel inspirerende voorbeelden die je al de volgende week kan gebruiken in je klas. De opleiding voelt echt als een cadeautje voor mezelf, zelfs al moet ik er die dag 6 uur of meer voor op de trein zitten.
 3. Bijna alle tips en lessen zijn inpasbaar in mijn lessen, ik geef 3 dagen per week tekenles op het Leo Kannercollege in Leiden. Individuele begeleiding of in een groepje of klassikaal. Het Leo Kannercollege verzorgt onderwijs met het uitstroomprofiel vervolgonderwijs. Wij bieden voltijds dagonderwijs in drie leerwegen: vmbo-tl, havo en vwo. Onze leerlingen hebben allemaal een diagnose in het autisme-spectrum.Ik heb veel geleerd van Marijke en ook van de medestudenten.
 4. Afgelopen schooljaar de opleiding Zinvol Tekenen gedaan. Nu het allemaal een poosje de tijd heeft gehad om te landen, zie ik dat ik een hele koffer vol met allerlei oefeningen heb om zinvol in te zetten bij zowel mijn kleuterklas als bij de begeleiding van de individuele kinderen in mijn praktijk. Heel fijne cursus met prima begeleiding van Marijke. En de kleine groep was ook heel prettig!
 5. De opleiding zinvol tekenen met kinderen was voor mij een langgekoesterde wens. Wat heeft het mij gebracht: Kennis over de betekenis van tekenen in de ontwikkeling van kinderen, zowel sociaal-emotioneel als bij het leren van taal en rekenen. Veel praktische oefeningen die ik kan inzetten in mijn praktijk als kinder-en jeugdtherapeut. Het zelf ervaren van het effect van en de verwondering bij het op deze manier bezig zijn met tekenen. Een verlangen om mij verder te verdiepen in nog meer aspecten van tekenen. Ik heb genoten de plezierige sfeer in ons groepje en de gastvrijheid van Marijke en Arno. Dank je wel!
 6. Zinvol tekenen met kinderen is voor mij zeer zinvol geweest. Ik heb gewoon door deze opleiding heel veel zin steeds om mijn reken-, taal- lessen met allerlei tekenopdrachten een mooie aanvulling te geven. Kinderen houden van tekenen en spelen. Maak dus van je lessen een tekenspel. Je zult heel veel plezier ervaren. Niet alleen de kinderen, maar jij ook. Daarbij heb ik weer een stukje bewust-zijn voor mezelf ontwikkeld. Een hele zinvolle ervaring! Ik raad deze opleiding aan iedereen aan die met kinderen te maken heeft. Super dankbaar dat ik hierbij aanwezig mocht zijn! Dankjewel Marijke! Je bent een super mens!
 7. Ik heb me een jaar lang elke maand een dag mogen laten onderdompelen in 'zinvol tekenspel'. Wat een waardevolle opleiding. Niet alleen de tekenspellen, maar ook de informatie die je daaromheen opdoet. Marijke heeft zoveel kennis en ervaring en is ontzettend inspirerend. De opleiding gaat erg uit van dingen toepassen in je eigen praktijk. Dus of je nu in het onderwijs zit, coach bent of wat dan ook, je doet datgene wat bij jou en jouw werkveld past. Dat levert niet alleen in je eigen werk mooie dingen op, maar ook mooie gesprekken met mede-cursisten en een bredere kijk de ontwikkeling van het kind. Een opleiding die ik niet had willen missen.
 8. We as Joedy Foundation team in Kenya Africa appreciate the great work and passion of eduqreation under the leadership of Marijke Sluijter. Indeed, magic circles and mindful drawing has been great, we really enjoy the training.It has empowered us more. The training is unique since most people here don’t use drawing when handling children in therapy session, so we’re privileged to learn drawing or art therapy and apply it. We have been practicing it with our children in the field and seen it brings joy, love ie feelings, improves cognitive. Especially we have been able to identify some of the emotions and deal with children with strange behaviour by playing some games that brought healing. For example, mindful drawing makes clear the child needs protection, or more love, or one may have been disconnected and needs that connection. The turtle game was also a good one because we had some children telling us if you are fighting and your enemy overpowers you, you hide yourself in the shell and disappear in the water so they cannot find you. In addition, those children suffering from too introvert or too extrovert behaviour the games were of great help and their parents were extremely happy to see and realize much improvement in their behaviours. Further: talent nurturing was of great pleasure to observe, it was so amazing to realize such hidden talents via drawing and for sure we would wish such academy could be born here in Kenya! We are so much appreciative for such insight training and the kindness and concern from Marijke plus her team.
 9. Beweging, dans en theater zijn uitingsvormen die naadloos aansuiten bij mijn zijn. In mijn werk als dramatherapeute is dat ook de manier waarop ik in contact ga met de dappere kids waarmee ik werk. Totdat je je teen breekt en het leven je vraagt om te vertragen en je op een andere manier te verdiepen... Marijke gaf mij heel gul geweldige handreikingen om met behulp van ogenschijnlijk eenvoudige tekenoefeningen in contact te gaan via het papier en dat wat een kind innerlijk beweegt. Ook liet ze mij inzien dat je daarna het resultaat los mag laten en opnieuw mag kijken wat een kind doet met de oefening. Door een nieuw kader kijken brengt nieuwe vormen in iets wat eerst een chaos lijkt. Het raakte mij om in stilte mij zo cre-actief te mogen verbinden met de ander. Ik hoop nog veel meer van haar te mogen leren. Bedankt voor je handreikingen en kunstzinnige blik!
 10. Ja! Die hadden we vroeger ook, maar deze is mooier.
 11. Blij met mijn schoolbord! Die gaat nooit het digibord vervangen.
 12. De jaaropleiding van Zinvol Tekenen met Kinderen heeft voor mij veel verbinding gebracht tussen de diverse opleidingen/cursussen die ik al had gedaan. Voor mij was het heel waardevol hoe Marijke alle kennis van het hele 'menszijn' combineert met tekenspel. Praktisch en verdiepend. Ik ontdekte hoe tekenspel bijdraagt aan het zichtbaar maken van wie je bent. Van je waardevolle talenten. En hoe ik moeders met zonen kan ondersteunen om dit te versterken. Ontzettend bedankt Marijke voor alles wat ik van je heb mogen leren.
 13. Baukelien Franken: Ik had onlangs een leuke ervaring. Wat ik al vermoedde: ook bij volwassenen stimuleert Zinvol Tekenen de sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling. We raken nooit uitgeleerd. Een paar jaar geleden volgde ik een cursus bij Marijke en omdat ik afgelopen vrijdag in een workshop een ‘grote mensen probleem’ creatief wilde benaderen, deed ik even een opfriscursus vooraf. Nou, dat heeft zijn vruchten afgeworpen. De simpele handreikingen van Marijke deden wonderen. De 12 volwassenen konden met de workshop letterlijk en figuurlijk met een blanco blad uit de voeten en tekenden vrijuit hun dromen in alle kleuren van de regenboog.Een creatieve basis en persoonlijke uiting om vervolgens geaard en met zelfvertrouwen over in gesprek te gaan met een ander die sommige dingen hetzelfde had gedroomd en sommige dingen anders. Verbinding met en uiting van eigen gevoelens leidde tot makkelijker verbinding maken met die van de ander en zo ontstond er een open en gelijkwaardig dialoog.
 14. Eerder deze maand heb ik mijn jaartraining afgewerkt. Het was een fantastische reis, ook voor mezelf. Ik heb er persoonlijk héél veel aan gehad, ik ben erdoor gegroeid. En ondertussen teken ik vaak met de kinderen en zie ik hoeveel ik daarmee kan bereiken. Deze cursus is echt een voltreffer voor iedereen die met kinderen/jongeren werkt!
 15. Della Burford: Fantastic .. Het Grote Droedelboek; Reset je brein met droedelkracht. Good to see what you are up to ... yes mindful drawing is fun and have loved it all my life.
 16. Een opleiding waar ik echt nog jaren mee vooruit kan. Heel veelzijdig, creatief en breed inzetbaar.
 17. Praktisch, breed inzetbaar en direct te gebruiken in de klas of als coach. Marijke heeft veel kennis in huis en deze deelt ze graag, altijd smullen. Mij heeft het met name gebracht om eens verder te kijken en juist het tekenen in te zetten om stapjes te zetten of doelen te bereiken.
 18. De opleiding Zinvol Tekenen met Kinderen heeft van mij een betere juf gemaakt! Leuke ideetjes om direct toe te passen. Grotere inzichten en een verdieping van mijn handelen.
 19. Afgelopen jaar de jaaropleiding Zinvol tekenen gedaan. Wat een mooi manier om met kinderen te werken, heb het gedurende het opleidingsjaar al volop in kunnen zetten. Dat is het mooie van de opleiding na dag 1 kan je gelijk al aan de slag. Doordat je het zelf ervaart weet je wat je doet en wat het met de ander doet. Het is leerzaam in veel opzichten, qua zelfontwikkeling en wat het onbewust met kinderen doet. Het is op veel manieren in te zetten en dat merk en hoor je tijdens de opleiding in gesprek met je medecursisten. Het heeft mij heel veel gebracht aan inspiratie en hoe hiermee verder te gaan!! Dus twijfel niet, maar gun jezelf een mooie leerzame opleiding waar je heel veel kinderen, pubers en ouders weer verder mee kan helpen.
 20. Dankjewel voor je leuke tekentips! Volgend schooljaar ga ik tekenlessen geven aan de kinderen van de bso. Als kunstenaar en docent bij volksuniversiteit wil ik me bekwamen in de creativiteit samen en met kinderen. Hier kan ik al meteen mee aan de slag. Wie weet komt er nog eens een moment dat ik de jaaropleiding ga doen.
 21. Ik heb een inspiratiemiddag bij je gedaan en vandaag een eerste tekenspel gedaan, die met de beer in het hol Eerst las ik een prentenboek voor over een kleine beer die niet kan slapen, en grote beer die telkens een groter lichtje neerzet (totdat hij kleine beer de maan laat zien). Het was behelpen met het materiaal, want bijenwas en goede kwaliteit papier is niet aanwezig op school. Ik heb A3 formaat gebruikt. Ik merkte dat de kinderen moesten wennen: ook hier de neiging om het snel op te geven (Klaar!). Ik heb aangehouden om ze dóór te laten tekenen, zodat ze zich zouden kunnen verbinden met hun werk. Het was een groepje van tien kinderen. Ik heb zelf mee getekend op het whiteboard om de beweging te laten zien en daar berenliedjes bij geneuried. Ik vond het zeer de moeite waard, de aandacht was groot en ik voelde dat het onder de oppervlakte heel wat in beweging bracht.
 22. Wat een heerlijke lesdagen zijn het. Ik leer zoveel nieuwe dingen. In de eerste plaats over mezelf. Het is zo fijn om eerst zelf alle oefeningen te mogen doen. Ik merk ook echt dat ik zelf groei door de tekenoefeningen. Die groei wil ik kinderen ook graag meegeven. Met een perfectionistische faalangstige insteek ben ik op een gegeven moment gestopt met tekenen als kind terwijl ik het eigenlijk heel graag deed. Door deze oefeningen voel ik ook echt dat ik leer loslaten, dat ik "fouten" mag gebruiken (in het echte leven heb je ook geen gum) en dat ik mezelf mag laten zien. En het grappige is dat we de vorige les oefeningen deden vanuit het onderbewuste en dat bij het analyseren van mijn gemaakte tekeningen bleek dat dat precies de groei is die ik doormaak. Ik vind het een prachtig en krachtig middel wat ik heel graag met kinderen wil gebruiken in mijn coachingspraktijk Prikkelpracht!
 23. Wat me nog steeds blij maakt is dat een kleuter (5-6 jaar) na een krasoefening trots vertelde “Hey! Dit is de eerste keer dat ik mijn naam juist schrijf!” Zijn naam is Simon en de S schrijven is best wel lastig als 5 jarige. Er kan evengoed een spiegelbeeld ’S’ staan. Na de krasoefening ging het gewoon vanzelf! Hij schreef de S in de meest leesbare vorm. Zou het kunnen dat krassen zoveel vrijmaakt dat het presteren ervan af glijdt en de dingen makkelijker gaan daarna? Kinderen kunnen door te ‘krassen’ voelen: ‘oef, hier moet niets’, ‘hier mag het’! Zo rijk!! Dank je wel Marijke om het doorgeven van zoveel rijkdom!
 24. Ik ben al 30 jaar leerkracht groep 1 en 2 en ben heel blij dat ik de opleiding voor kleuterleidsters KLOS nog heb kunnen volgen. In al die jaren heb ik veel nascholing gevolgd, met name teamscholing. Vaak heb ik me na een scholing afgevraagd, wat heb ik hier van geleerd en wat kan ik hiermee doen in mijn groep. Natuurlijk steek je er altijd wat van op, maar wat ik geleerd heb bij de opleiding Zinvol tekenen is zo veel meer en zo'n mooie aanvulling op de kennis die ik heb betreffende het jonge kind/kleuter dat het voor mij dan ook een zeer zinvolle opleiding is, die ik bij ieder aanbeveel die werkt met (jonge) kinderen.
 25. Ik heb de opleiding Zinvol Tekenen gevolgd als specialist Hoogbegaafdheid (passend onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen). Het is een verademing om deze opleiding te volgen. Wat me direct bij de start heeft geraakt is de échte praktijkgerichtheid: je ondergaat zelf alle oefeningen en pas als je zelf de ervaring hebt doorleefd, komt de achtergrond informatie die het leren compleet maken. Marijke doet dit zo consequent, dat je haar voorbeeld direct kan overnemen bij de lessen die je zelf geeft. Ik raad iedereen aan om dit te ervaren en te leren. De oefenen laten kinderen veel leren: over het lijf, de overtuigingen, vaardigheden die nodig zijn in motoriek, taal, rekenen, sociaal, emotioneel. Verder geeft Marijke de lessen in een zeer inspirerende omgeving en is het heel aangenaam naar haar te luisteren. Tekenen zal nooit meer hetzelfde voor mij zijn!
 26. Marijke Comello: Marijke, wat doe jij dit prachtig!!!! het is zo uitnodigend, je vindt steeds weer nieuwe manieren en wegen om het weer net even anders aan te bieden, je bent een kanjer!
 27. Allereerst dank je voor je kennismakingscursus met de tekentips! Ik ben er erg dankbaar voor. Ik heb er nu twee mogen ontvangen en ik heb ze beiden gedaan. Met name het maken van een slakkenhuis, riep heel veel op bij mijn ‘coachkind’. Hij leefde zich helemaal uit en hoewel ik zelf begonnen was, nam hij het snel over en uiteindelijk werd er een heel gezelschapsspel van gemaakt, met een goed einde. Dank je en misschien tot ziens, want ik wil hier graag wat meer verdieping in.
 28. Mina van Vondel: De wijze waarop jij het onderwijs vorm geeft is inspirerend en verbindend. Jij maakt het onderwijs levend, springlevend, sprankelend en zonnig. Je geeft jezelf, je hele wezen, je ZIJN. Mijn reflectie op de cursusdagen kan ik omschrijven in één enkel woord: ZIJN. Ik heb genoten van iedere dag in Culemborg, dagen van samen zijn en een beetje thuis komen…. Verhalen van hoop en kracht, oude woorden in een nieuw jasje. Jouw geloof in het spelende kind is onwrikbaar en zet mensen in beweging.
 29. Ellen Lennarz: In de prettig ingerichte ruimte voelde ik mij uitgenodigd om samen te werken, te voelen, af te stemmen met elkaar, te kleuren, te luisteren, onderwijl ik mijn lijnen op papier het blad liet vullen. Marijke zet helder uiteen waarom je doet wat je doet, met potlood en papier. Verrassende opdrachten die je kunt verdiepen in jezelf en met elkaar. Met mijn dochter heb ik de opdrachten uitgevoerd, zij vond het heerlijk! De aandacht, geen goed of fout, helemaal met de ‘flow’ meegaan op het papier. Af en toe een frons, een glimlach en een traan, de beweging middels tekenen en de opdrachten die je kunt af stemmen op verschillende leeftijden hebben mij enorm geïnspireerd. Dank voor dit cadeau!
 30. Nicole Snoep: De studiedag was enorm genieten; de inspirerende Ecowijk, de smaakvol ingerichte zonnige werkruimte, de gezonde lunch, de mooie uitstraling en wijze woorden van Marijke zelf, de aardige cursusgenoten, het opgaan in de tekenopdrachten en last but not least: we gingen naar huis met een tas vol leuke oefeningen waar onze leerlingen veel plezier aan zullen beleven. Ook wel: Quality time! (Remedial Teacher, Den Haag)
 31. Mina van Lottum: In gedachten zie ik één voor één de tekeningen voor me en warempel, alle tekeningen symboliseren heelheid en liefde, universele liefde… Oh…..vandaar heelbeelden…. Bedankt voor je woorden, verhalen, kennis en liefde….. Ik vind het fijn om naar je te luisteren, je inspireert mij en raakt mijn kind, mens, leerkracht, coach zijn. Ga door met reizen over de wereld en breng de verhalen naar Nederland……
 32. Debby van Soest: Jouw manier van kijken naar kinderen, je visie op ontwikkelen en het aanbod dat daarbij past- ik smul ervan!
 33. Jeannette Hamerling: Met heel veel plezier denk ik terug aan de fantastische cursus die ik afgelopen jaar bij je mocht volgen. Ik breng het geleerde regelmatig in de praktijk. Ouders vinden het heel leuk als ik er meer over vertel. Ik ben leerkracht groep 1-2.
 34. Karin Jongers: Ik heb de cursussen zinvol tekenen en aanraken is een levensbehoefte gevolgd en daarna kwamen we elkaar weer tegen bij de verwendag voor leraren. Ik heb mijn missie inmiddels gevonden! Kindercoach, een dag in de week op een gewone basisschool, vier dagen praktijk aan huis en een dag leerkracht (vrijwillig vooralsnog) op DOE Democratisch Onderwijs Eindhoven. Zo kan ik alles wat ik gehoord, gezien en geleerd heb,( en waarvan de kiem bij jou gelegd is door "aanraken is een levensbehoefte, daarna kon ik niet meer stoppen) , doorgeven aan ouders kinderen en leerkrachten. Ik kan een verbinding leggen tussen het gewone basisonderwijs en democratisch onderwijs. En het werkt!
 35. Nicole Senden: Deze cursus: zo veelomvattend Over het Leven Over de schoonheid Over de verwondering De kracht van vertellen van onderwijzen van boeien van verbeelden, in beelden en met handen en voeten. De energie van het leven in ons, in de kinderen Dank je wel!
 36. Claudia Conrad: Afgelopen zaterdag de workshop "heelbeelden" van de cursus zinvol tekenen bij mogen wonen. Naast het feit dat het ontzettend leerzaam is hoe je kinderen hun emoties kan laten uiten door middel van iets wat ze leuk vinden om te doen, namelijk tekenen, is het ook een waar feestje om hier bij te mogen zijn, zo relaxt en gemoedelijk. Een echte aanrader. Ik kom zeker nog eens terug.
 37. Sigrid van de Riet: Ik heb vrijdag mijn intervisie groepje warm gedraaid voor Zinvol tekenen. We vullen om de beurt een bijeenkomst met interessante werkvormen of theorieën uit het veld. Ze waren erg enthousiast over deze manier van tekenen en ik vond het erg leuk om te doen. Grappig om te zien dat een groep volwassenen op dezelfde manier werkt als een groep kinderen. Er begint altijd wel één meteen te tekenen zonder dat je hebt gezegd wat de bedoeling is en er is ook altijd één bij die niet kan stoppen. Leerzaam! Kortom groot succes!
 38. Monique Stegenga: Jij bent zo inspirerend… die dag met massage in de klas, heb ik zoveel aangehad! Ouders allemaal zo enthousiast en natuurlijk de kinderen ook! Zij vragen er ook om! Ik ben ook erg blij met je magazine EDUCARE… wat n heerlijk praktisch blad! Je tips via de mail vind ik ook super praktisch! Dank Marijke.
 39. Marianne Hartog Van de studiedagen heb ik echt genoten en ik haal er nog steeds inspiratie uit. Ik hoef ´mijn grote cursustekenboek´ maar open te slaan en de herinneringen worden weer levendig.
 40. Marijet Kuipers: Ik ben he-le-maal enthousiast geworden door je mailtjes en doe echt alles in de klas! Ik wacht op steeds meer enthousiasme van mijn collega’s en als zij er ook voor klaar zijn, hoop ik met zijn allen de cursus te mogen doen. Ik hoop het echt. Gisteren ouderavond gehad en zulke enthousiaste reacties gehad, wow. Ik ben blij met jou.
 41. Els Ejku: Ik heb de cursus als een inspiratiebron ervaren. Ik werk op de b.s.o en vind het bijzonder om te zien hoe enthousiast de kinderen reageren op een tekenopdracht Er wordt steeds meer getekend en men heeft er ook lol in. Ik vind het ook spannend hoe zich dit verder ontwikkeld. Ik heb een wand vol gehangen met de tekeningen van de kinderen, die er trots op zijn.
 42. Wil je graag laten weten dat ik met veel plezier terugkijk op je cursus “zinvol tekenen” en dat ik veel gebruik maak van de opdrachten die je toen met ons hebt gedaan. Ik doe deze opdrachten nu met mijn studenten pedagogiek aan de Hogeschool van Utrecht. De studenten krijgen op deze manier allemaal ideeën om tekenen in te zetten in hun werk met kinderen om daarmee bijvoorbeeld het zelfvertrouwen van een kind te vergroten, zijn of haar identiteit te versterken, de samenwerking te verbeteren, te leren omgaan met rouw, oplossingen te leren bedenken of zijn of haar fantasie te vergroten. Tekenen is iets wat een heleboel kinderen leuk vinden en met interessante opdrachten kun je veel persoonlijke groei bereiken! In tekeningen kunnen kinderen laten zien wie ze zijn en wat belangrijk voor hen is. Het biedt allerlei aanknopingspunten voor gesprek om kinderen beter te leren kennen.
 43. Ik ervaar het als prettig te lezen wat er zoal mogelijk is met tekenen met het kind. Veelal probeer ik het eerst zelf uit om te ervaren wat het kan doen met je. Ik heb laatst een herfst-kinderyogales gegeven. Aan het eind van de les liet ik de kinderen in een cirkel een herfsttekening maken. Een eindontspanning die bij ieder kind er prachtig uitziet. Ik geniet van het feit dit te mogen zien. Het levert nog meer inzicht in het kind op. Hoe voel je je aan het eind van de les? Teken je met zachte of scherpe lijn? Hoe begin je: van buiten naar binnen of andersom? Teken je figuurlijk of juist om te ontspannen, vormen zoals cirkels die heel verfijnd worden herhaald. Ik dank je voor de aanvulling, en te mogen zien en ervaren wat tekenspel zoal kan doen. Het geeft.... Vriendelijke zonnegroet!
 44. Marieke Mast: Ik heb genoten van de eerste workshopdag! De tekening van “het bos met de kabouters” meteen in mijn klas geïntroduceerd. We maakten kerstkaarten voor onze jaarlijkse kerstkaartenactie en ik heb er daarom kerstmannetjes van gemaakt in het begeleidende verhaal. Ook heb ik wasco én ecoline gebruikt, de resultaten waren prachtig: blije, geïnspireerde kinderen die niet meer wilden stoppen en fantastische kunstwerken!
 45. Zoals ik al gezegd heb, vond ik het altijd fijn om op de cursus te zijn. Dat het fijn was om, na een schoolweek, gevoed te worden met oefeningen voor en visies op de kinderen. Dat het inderdaad heel hoopvol was om met tekentechnieken, juist ook voor moeilijke kinderen, naar huis te gaan. Op dit moment kan ik mijn geluk niet op. Ik werk dit jaar in groep 3. De leerkrachten die al meer ervaring met deze groep hebben, wilden nog niet direct met letters schrijven beginnen, omdat zij gemerkt hebben dat de kinderen er motorisch nog niet aan toe zijn. Hier kon ik dus direct in een gat springen! Nu heb ik voor school een boekje samengesteld met allerlei tekenopdrachten die ook als opdrachten voor voorbereidend schrijven gebruikt kunnen worden. Alle opdrachten heb ik uit de cursus Zinvol Tekenen gehaald. Ik heb er al een aantal keer een leuke les uit gegeven en ga dat de komende weken steeds doen. Mijn collega's zijn ook enthousiast. Het is voor mij een verrassing dat ik het geleerde zo effectief in kan zetten.
 46. Ik wil je graag vertellen dat ik heel erg genoten heb van de afgelopen cursusdag. Je hebt ons veel te leren en je brengt het op een hele fijne manier. Leuk ook om te zien hoe iedereen weer een beetje kind werd. Of eigenlijk… hoe het kind in ons allemaal weer naar buiten kwam! Ik kijk uit naar de tweede dag!

Plaats een reactie

Je emailadres zal nooit met anderen worden gedeeld! Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*
*