Vragen en antwoorden

Kijk hieronder of jouw vraag al gesteld is. Als het antwoord op jouw vraag hier niet bij zit, kun je hier je vraag stellen. Je krijgt dan zo spoedig mogelijk antwoord.

 1. Mar9 vraagt op 9 september 2018:

  Is deze opleiding zinvol voor een docent/mentor op het vmbo? Leeftijd 11 tot 17.

  • mm Marijke Sluijter vraagt op 9 september 2018:

   Dat hangt er van af. Wat zijn het voor kinderen? Krijg je ruimte om je mentorschap zelf in te vullen? En vind je het niet irritant dat er geregeld een link gelegd wordt naar ontwikkelingsfases voor 12 jaar? Ben je in staat zelf de vertaalslag te maken? Dat laatste lukt eigenlijk altijd, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. (Je bent niet de eerste)

   De meeste tekenspellen zijn leeftijdsloos, zoals braingym, mindfullness en mathematisch leren denken. Andere pas je aan de leeftijd aan. Zo zal een peuter-kleuterleidsters zingend een verhaal tevoorschijn toveren, terwijl je bij een puber niet denkt aan zingend tekenen. Maar neem een lied dat bij hen past (of gebruik buitenlandse talen) en je kunt hen hiermee geweldig van hun tekenangst afhelpen!

   Een ander voorbeeld zijn de beschermende tekeningen voor negen-jarigen. Ze gaan dan voor het eerst zelfstandig de wereld in en daar passen beschermende spellen goed bij. Maar dat wil niet zeggen dat het daarmee klaar is. Ook in de pubertijd is het thema bescherming en grenzen bewaken actueel.

   Wat ik zeker interessant voor pubers vind is het programma voor het trainen van de executieve functies. Die zijn juist dan volop in ontwikkeling en elke fysieke en zichtbare training is welkom. Kinderen, ook pubers, leren met hun lijf, en ze hebben een zichtbare uitdaging nodig. Deze spellen maken leren zichtbaar.

   Zo ook het programma voor het ontwikkelen van het mathematisch denken. Veel zwakke rekenaars hebben de reken-wetmatigheden onvoldoende in hun lichaam verankerd. Die maak je heel gelukkig met de rekenspellen, want ze krijgen eindelijk inzicht en overzicht. En niet onbelangrijk: dat hebben ze zelf gemaakt.

   Voor jouw leeftijdsgroep is overigens ook veel specifieke aandacht, namelijk groei naar eigen identiteit en je eigen plaats leren innemen binnen de groepsdynamiek. En dan zal de kleuterleidster weer de vertaalslag moeten maken. Ook kleuters moeten immers zich in de groep handhaven en zichzelf mogen blijven.

   Je mag me bellen als je nog vragen hebt.
   Of schrijf je in via deze link:
   https://www.zinvoltekenenmetkinderen.nl/aanmeldformulier-ztmk/
   Een hartelijke groet, Marijke Sluijter
   0345 523877 of 06 52055318

 2. rodi verboom vraagt op 4 maart 2018:

  hallo Marijke,

  Ik lees dat de inspiratiedagen nog niet gepland staan. Ik denk dat ik wel een paar mensen kan enthousiasmeren om mee te doen. Is het mogelijk dit dan op een zaterdag te doen? Iedereen werkt nl. door de weeks.

  • mm Marijke Sluijter vraagt op 12 maart 2018:

   Dat kan, dan maken we er een inspiratieochtend van! Als je minimaal 4 deelnemers hebt gaat het door. Het maximum aantal is 8.

 3. Astrid vraagt op 18 februari 2018:

  Hallo Marijke,
  Ik vraag me af of de jaaropleiding ook in aanmerking komt voor een lerarenbeurs.
  Ook ben ik benieuwd wanneer de volgende inspiratiedag plaats vindt.
  Ik zou daar graag aan deelnemen.
  Vriendelijke groeten,
  Astrid

  • mm Marijke Sluijter vraagt op 18 februari 2018:

   Nee, jammer genoeg niet. De lerarenbeurs is voor opleidingen aan hogescholen en universiteiten.

 4. Jolanda vraagt op 18 februari 2018:

  Hoi Marijke,

  In 2015 heb ik de modules 1 en 2 bij je gevolgd. Voor de rt begeleiding en het coachen van kinderen maak ik regelmatig gebruik van de ‘Zinvol teken’opdrachten en zie mooie ontwikkelingen bij deze kinderen.
  Ik zou graag de laatste module 3 ook willen volgen. Is dit mogelijk? Zo ja, wanneer zou dat kunnen?

  • mm Marijke Sluijter vraagt op 18 februari 2018:

   Er zijn nog een paar plaatsen vrij, alleen voor oud-leerlingen. Voor iedereen die voor 2015 de cursus heeft gedaan zit in module 3 veel nieuwe werkvormen, vooral voor oudere kinderen. Het is een fijne opfrisser. Les 7 gaat over groei naar eigen identiteit. Les 8 groepsvorming, les 9 omgaan met emoties (de heelbeelden). Ook daar zijn nieuwe aspecten bij gekomen. De tiende dag is optioneel. Dat is een dag voor reflectie en de presentaties van de cursisten.

 5. mm Marijke Sluijter vraagt op 12 september 2017:

  Dat kan niet. Alle materialen zijn al ingekocht voor de cursus start en jouw plaats is gereserveerd.

 6. wina vraagt op 12 september 2017:

  Ik wil héél graag deze opleiding volgen maar geef les zowel dinsdagavond als zaterdagvoormiddag. Bovendien woon ik in Gent (België). Ik kon ook geen verlof krijgen 1e zaterdag per maand.. dus is mijn vraag of deze reeks ook op een andere dag kan doorgaan, eventueel meer in de buurt.. Ik ben ervan overtuigd dat ook mijn vele collega’se interesse zullen hebben en wil gerust meehelpen met de organisatie mocht het hier in de buurt kunnen doorgaan.
  Als dit onmogelijk is, is er dan een opleiding tijdens de vakanties? Ik zou het zo jammer vinden dit niet te kunnen volgen…
  Groetjes, Wina

  • mm Marijke Sluijter vraagt op 12 september 2017:

   Dag Wina,
   Er zijn meerdere Zinvol Tekendocenten die in België werken, dus een cursus gericht op een bepaald onderwerp of een vraag voor een workshop of cursus op maat kan zeker geregeld worden. Ik speel jouw vraag aan hen door.

   De jaaropleiding wordt georganiseerd door Teach More. Dit jaar is dat op zaterdagen. Bij meer belangstelling zal dat in 2018 zeker worden uitgebreid.

 7. M vraagt op 12 augustus 2017:

  Ik heb wel interesse in de jaar opleiding. Krijg je aan het einde ook een diploma of certificaat? En is het mogelijk om mijn baby mee te nemen in de eerste periode ( ik zit namelijk nog in mijn verlof) baby krijgt ook borstvoeding.

  • mm Marijke Sluijter vraagt op 12 september 2017:

   Je krijgt een certificaat. Als je nog borstvoeding geeft en je baby nog te klein is om achter te laten kun je hem/haar enkele keren meenemen. Als je kindje onrustig is kun je je in het kantoor terugtrekken.

 8. Leny vraagt op 28 juli 2017:

  Hallo Marijke,
  Heb je accreditatie aangevraagd voor de jaaropleiding en bij wie?
  Het spreekt mij zeer aan om mij in te schrijven als bij-en nascholing.
  Ik hoor graag van je,
  Gr

  Hartelijke groet,
  Leny

  • mm Marijke Sluijter vraagt op 12 september 2017:

   Da accreditatie wordt aangevraagd bij ABvC en de opleiding is gemeld bij Registerleraar.
   Het is een erkende beroepsopleiding, dus je betaald geen BTW en is van de belasting aftrekbaar als beroepskosten.

 9. mm Yvonne vraagt op 11 november 2016:

  Ik ben geïnteresseerd, maar werk alleen met kinderen van 8-10 jaar. U doet alle leeftijden. Heb ik daar dan wel iets aan? Groet, Yvonne, leerkracht

  • mm Marijke Sluijter vraagt op 18 juli 2017:

   Goeie vraag! Het lijkt efficiënter om je te beperken tot de leeftijdsgroep waarmee je werkt. Helaas is efficiënt niet gelijk aan effectief. Juist het doornemen van alle ontwikkelingsfases maakt dat je de kinderen in jouw leeftijdsgroep goed kunt plaatsen. Ontwikkeling verloopt grillig, soms moet je terug of vooruit. Dan is het fijn dat je overzicht hebt op wat er vooraf ging en vooruit kunt blikken.
   Ook jij zult niet altijd op dezelfde plek blijven zitten. Met de werkmap die je maakt en de kaarten die je bij je opleiding krijgt kan je jarenlang vooruit!

 10. Antoinette vraagt op 21 juli 2014:

  Hallo,

  De cursus zinvol tekenen met kinderen spreekt mij erg aan maar ik heb nog wel een vraag: Mij lijkt zinvol tekenen ook heel geschikt voor mensen met een verstandelijke beperking (dagbesteding),voor senioren en waarschijnlijk nog veel meer mensen. Hoe staat u hier tegenover en wordt hier in de cursus aandacht aan besteed?

  Met vriendelijke groet,
  Antoinette

  • mm Marijke Sluijter vraagt op 27 augustus 2014:

   Dat klopt Antoinette, dezelfde tekentechnieken zijn zeer geschikt voor andere doelgroepen. Er nemen dan ook geregeld mensen vanuit andere disciplines aan de cursus deel. Dat ik de ontwikkeling van kinderen als uitgangspunt neemt is geen bezwaar. Ze maken zelf de vertaalslag naar hun doelgroep, autistische volwassenen of (demente) bejaarden.

   • Ma vraagt op 18 juli 2017:

    Ik denk dat je het meeste hebt aan de hele opleiding. Daarin ervaar je welke invloed beweging en beeld heeft op het zich ontwikkelende brein van het kind en leer je door eigen ervaring hoe je de koppeling tussen de emotionele, motorische, sociale en cognitieve intelligentie op een speelse manier toepast in je werk, zowel diagnostisch als ontwikkelingsgericht.

 11. Kids & Mindfulness vraagt op 16 mei 2013:

  Beste Marijke,
  Is het noodzakelijk dat je zelf kunt tekenen en tekenervaring hebt om aan de 6-daagse cursus deel te nemen?
  Vriendelijke groet,
  Marca Hanegraaff
  Kids & Mindfulness

  • mm Marijke Sluijter vraagt op 4 juni 2013:

   Nee, helemaal niet! Als je kunt krassen kun je meedoen.
   Mijn favoriete bezigheid is om iedereen binnen 5 minuten de ervaring te geven dat hij of zij kan tekenen! De spelletjes zijn voor kinderen, en tekenen is een natuurlijke ‘taal’, die we allemaal spreken.
   We zijn alleen op het verkeerde been gezet door ‘kunst-onderwijs’, waar het resultaat belangrijker is dan de communicatie. Bij zinvol tekenen staat de communicatie voorop, en de kansen die het spelen en werken met beweging, vorm en kleur aan het zich ontwikkelende kind en zijn opvoeders biedt.

 12. Patricia van Boxum vraagt op 1 december 2012:

  Graag zou ik met mijn coachingcliëntjes meer willen doen met tekenen.
  Gezien de afstand dacht ik aan een workshop van 1 dag.
  Welke workshop zou je mij willen aanraden?
  Ik zou willen leren wat een tekening betekent en oplossingsgericht bezig zijn.

  • mm Marijke Sluijter vraagt op 1 december 2012:

   Het is alleen mogelijk om aan losse dagen mee te doen als de groep niet vol zit. Je kunt je op de wachtlijst laten zetten door mij een e-mail met je motivatie te sturen.

 13. mm Manon van de Valk vraagt op 22 juni 2012:

  Ik heb tijdens mijn opleiding lessen therapeutisch tekenen gevolgd, maar wil graag meerdere handvatten op dit gebied.

  Jouw site en tip spreken mij erg aan. Nu is het door omstandigheden voor mij niet mogelijk om je workshop te volgen, hetgeen ik erg jammer vind.
  Je boek ‘Aanraken, een levensbehoefte’ heb ik al geruime tijd in huis (en uitgeleend aan de docent van een van mijn kinderen) en nu vroeg ik me af of je Zinvol tekenen met kinderen ook in boek of stencilvorm hebt, zodat ik op die manier kennis kan maken met wat je hierover uitdraagt. Marion van der Valk

  • mm Marijke Sluijter vraagt op 22 juni 2012:

   Ik denk wel na over een mogelijkheid om een online of papieren cursus te maken. Mijn aarzeling zit in mijn zorg dat mensen de tekeningen als voorbeeld gaan gebruiken. Het gaat bij zinvol tekenen om wat er binnen het kind gebeurt.
   Ik wil ook perse dat begeleiders en leerkrachten alle oefeningen aan den lijve ervaren, en doorvoelen voor ze er iets mee gaan doen met kinderen. Dat kan ik wel met kleine spelletjes overbrengen, maar niet met diepgaander werkvormen.
   Mijn antwoord is dus nee, nu niet, en ja, later misschien, als ik een vorm heb gevonden om kopieergedrag te voorkomen en tijd heb om iets goeds te schrijven…

 14. Geertje vraagt op 11 februari 2012:

  Hoi Marijke,

  Wat een geweldige initiatieven neem je! Ik ben zo blij voor deze aandacht voor onze kinderen. Maar ook voor mezelf, ik kan nl helemaal niet tekenen! Ik wil graag aan deze cursus deelnemen maar de data komen mij nu niet uit. Kun je al data geven voor de volgende cursus Zinvol tekenen met Kinderen?

  Hartelijke groet,
  Geertje

  • Marijke Sluijter vraagt op 12 december 2012:

   Als je je inschrijft voor de tekentips krijg je vanzelf bericht als er nieuwe data zijn vastgesteld.
   Ik hoop dat het je een keer lukt om mee te doen.
   Groet, Marijke

 15. Marleen vraagt op 13 december 2010:

  Dag Marijke,

  Ik ben nu een aantal weken geabonneerd op je tips voor zinvol tekenen. Daarom ging ik op je site op zoek naar voorgaande tips, maar die kon ik niet vinden op je site. Zoek ik niet goed, of staan ze niet op de site? Graag zou ik ook alle voorgaande tips zien. Kan dat?

  Hartelijke groet,
  Marleen
  (moeder van Ties, 4 jaar)

  • mm Marijke Sluijter vraagt op 14 december 2010:

   Dag Marleen,
   Nee, de tips staan niet online, dan zou de verrassing eraf zijn! Je krijgt ze heus allemaal, want bij elke inschrijving begint het systeem met tip één. Je mist dus niets.
   Veel plezier met het tekenen met je zoon! Marijke

 16. amandastoks vraagt op 31 augustus 2010:

  Ik heb veel interesse in de opleiding, maar ik kan zelf helemaal niet tekenen. Kan dat wel?

  • mm Marijke Sluijter vraagt op 31 augustus 2010:

   Hoi Amanda,
   Kijk, hier wordt ik nou helemaal blij van! Ik vind het altijd het leukste om mensen die niet kunnen tekenen in de groep te hebben. En dan aan het eind van de eerste dag te kijken naar de tekeningen en te vragen of ze nog steeds vinden dat ze niet kunnen tekenen. Geef mij een uur, en ik bewijs dat je prachtig kunt tekenen! Marijke

 17. Janneke vraagt op 14 mei 2010:

  hallo marijke, ik vind het zó interessant om meer te weten over kindertekeningen, wat uit een kind in zijn tekening, wat voor ‘teken’ geeft hij/zij af… dat soort dingen. ik ben trouwens janneke, kleuterjuf (leerkracht basisonderwijs) en denk erover om een praktijk kindercoaching te beginnen. mijn vraag is eigenlijk of je ook op andere plaatsen cursus of workshops geeft (bijv in friesland…. ik woon zelf in joure). ik meen dat anders via SON ook wel iets aangeboden werd (weet ‘t niet zeker hoor).
  heb wat boeken hierover gelezen: ‘kinderen geven tekens’, ‘tekeningen’(gregg m.furth)en ‘kinderen tekenen’. heel boeiend! ik blijf het volgen, succes!, groetjes janneke

Plaats een reactie

Je emailadres zal nooit met anderen worden gedeeld! Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*
*