Pieten verstoppertjesspel

Heb je ook zo’n haat-liefdeverhouding met kleurplaten? Ze zijn heerlijk om kinderen tot rust te brengen, maar killing voor hun creativiteit. Is er een combinatie mogelijk?

Jazeker! Ik zal je zo een voorbeeld geven.

Maar eerst wil ik je even voorstellen aan Patricia Ritsema van Eck, mijn webmaster. Zij zocht een manier om de chaos van pakjesavond te lijf te gaan, zonder de pret te bederven.

In het kort komt het erop neer dat je tijdens het uitpakken kleine spelletjes speelt. Patricia heeft dit concept verwerkt in haar surprisespel door met opdrachtstickers te werken. Op ieder pakje zit zo’n sticker en het mag pas opengemaakt worden nadat de opdracht (met de hele groep) is uitgevoerd.

Kijk maar even op www.sinterklaassurprisespel.nl

Terug naar de kleurplaten…

Wil je een creatieve boost voor je kinderen, orde in het hoofd en rust in de klas? Speel dan het Pieten Verstoppertjesspel. (Oefen het even voor je ermee in de klas de mist in gaat!)

Teken op het schoolbord (of het digibord) een cirkel, draai een paar rondjes zodat er een stevige rand ontstaat en zwalk dan binnen de cirkel alle kanten uit, kriskras door elkaar, in één doorlopende lijn. Je hebt nu een wirwar van lijnen in een cirkel.

Vertel aan de kinderen dat alle Zwarte Pieten zich verstopt hebben. Vraag of zij ze kunnen vinden. Als niemand een Piet ziet, vraag je hen of ze een muts zien. Ja? Laat dan aanwijzen waar.

Die muts teken je op de aangewezen plek (lijn volgen en inkleuren). Zet onder de muts de ogen en de mond. Nu zie je opeens de rest van het hoofd, een kraag, misschien een arm of een been. Laat de kinderen maar aanwijzen terwijl jij inkleurt of het digibord bediend. Als ze het spel snappen laat je hen natuurlijk helpen.

Blijf zoveel mogelijk binnen de vlakken, maar teken erin of eraan wat je nodig hebt: een veer, knopen, een roe. De Pieten hoeven niet compleet te zijn, sommige Pieten zie je maar gedeeltelijk.

Als alle Pieten gevonden en getekend zijn maak je het af door de cirkelrand mooi te maken en alle lijnen die je niet nodig had weg te kleuren met dezelfde kleur die je gebruikt hebt voor de opzet.

Nu kunnen de kinderen zelf hun eigen zoek- en kleurplaat maken, voor zichzelf of voor elkaar.

Dit zoek- en kleurspel is in tijden van drukte heel zinvol: het kind oefent zich om ordening aan te brengen in de chaos en zich te midden van de veelheid van indrukken tot rust te brengen.

Hele fijne Sinttijd toegewenst!

Marijke Sluijter

P.S.
Patricia heeft ook een Sinterklaas aftelkalender gemaakt. Mag je zo van haar hebben! Leuk voor je kinderen thuis of in de klas…

Plaats een reactie

Je emailadres zal nooit met anderen worden gedeeld! Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*
*