Magische Cirkels op de stoep

Vanaf 8 juni gaan de scholen weer helemaal open. Dat wordt nog wat de laatste weken voor de zomervakantie. De kinderen zien eindelijk weer de hele klas. Hoe maak je weer contact? Hoe krijg je ze ook op leergebied weer een beetje bij elkaar? Het zal nog een hele klus worden!

Als oud-leerkracht heb ik er natuurlijk ook over nagedacht. Toen de lockdown in maart begon, dacht ik al dat dit niet met een paar maanden over zou zijn.

Ik zag in mijn straat dat de kinderen zich verveelden en de ouders tot over hun oren in het werk en de zorgen zaten. Als buurt-oma ben ik daarom een buurtproject gestart. Ik heb stoepkrijt neergezet, leerde kinderen hoe ze met een tak en een touw grote cirkels konden tekenen en we tekenden samen de tafels van 1 tot en met 12. Alles op anderhalve meter afstand, en dat ging prima, ook met de kleinsten.

Samen met de grote mensen spelen is leuker

Mijn eerste idee was om in die cirkels te hinkelen en de tafels te oefenen. Ik moest natuurlijk afwachten welke kinderen kwamen spelen. Vaak waren dat kleuters. Dus paste ik me aan hen aan. Wat er toen gebeurde was magisch! Ik verzon er liedjes bij, er kwamen bij elke cirkel spelletjes en ik introduceerde hier en daar een mini-rugmassage. Voor de grotere kinderen haalde ik er mathematische vormen bij, schrijfdans en braingym. Met Pasen kwam er een work-outlane van paaseieren en zochten we de paaseieren die we in de cirkels verstopt hadden.

Er verschenen bijen, spinnen en elfjes op de stoep. Bij de cirkels kwamen gedichtjes, mededelingen, taalgrapjes en instructies. Uiteraard ontbraken de puberkreten niet.

Dankzij het droge weer bleven de cirkels wekenlang staan, dankzij de kleuters werden die met graagte overgetrokken of opgefleurd met krijtpoeder en plantenspuit en dankzij de voorbijgangers stonden er dikwijls verrassende tekeningen en teksten bij de cirkels.

Overal speelstraten?!

En toen… bedacht ik dat we deze zomer bijna niet weg kunnen. Er begon iets te borrelen…

…Zou het niet geweldig zijn als er overal in de steden en dorpen speelstraten komen? Waar we voor de deur van de jarigen gezellige vlaggetjes tekenen en lang zal ze leven zingen?

Waar kinderen de hele zomer door al hinkelend hun sommetjes kunnen oefenen? Dat rekenen niet op huiswerk lijkt en afkijken juist een groot voordeel is? Waar buren elkaar zien en gemakkelijk contact maken omdat er iets op straat te beleven valt?

Daarvoor moest ik online! Leek me niks, een online cursus, maar hoe kan ik zonder internet laten zien hoe gaaf dit spel is? Dus ben ik na enige weerstand voor het eerst van mijn leven filmpjes gaan maken… (wat je wel een beetje kunt zien đŸ™‚ ) en vond het na een tijdje nog leuk ook!

Ik kreeg mensen enthousiast om me te helpen en samen hebben we er een onwijs leuke cursus van gemaakt, waarin ik je meeneem in mijn stoeptafel-avontuur. Er zijn geen kosten aan verbonden. Het is een cadeautje voor alle ouders en leerkrachten die zoveel extra inspanning hebben moeten leveren, en nog steeds heel hard moeten werken om alle ballen in de lucht te houden.

Community Building

Voor wie is dit spel geschikt? Dat maakt niet zoveel uit. Als je er zin in hebt kan je er zo aan beginnen, kinderen doen vanzelf mee. De Magische Cirkels kunnen zowel in het groot als in het klein gespeeld worden. Of je nu ouder bent, leerkracht of buurthuiswerker, voor ieder is er wel iets uit te halen.

Zo kan het op de speelplaats de verbindende factor zijn tussen de verschillende leeftijden; je kunt het huiswerk dat je geeft verplaatsen naar de stoep; je kunt de cirkels gebruiken als community building in je buurt; bij buurthuiswerk in de zomervakantie of gewoon gezellig bij jou voor de deur. Mijn stoeptafel-avontuur staat boordevol instructiefilmpjes, demonstraties, liedjes en uitleg. Dus, of je het klein of groots gaat aanpakken, je kunt zo aan de slag!

Villa Overvloed feestelijk geopend met extra cadeau’s voor ouders en kinderen

TEKEN-EHBO voor ontspannen ouderschap

Omdat dit programma tegelijk de opening is van mijn online cursuscentrum met de vrolijke naam Villa Overvloed is, krijg je er ook een pakket TEKEN-EHBO bij: dat zijn tips voor Eerste Hulp bij Ontspannen Ouderschap. Ervaren tekencoaches en -therapeuten geven je tips voor praktische tekengesprekjes en -spelletjes voor thuis, in de praktijk en soms op school. Met een tekenspel of -gesprek kun je een kind op een luchtige maar diepgaande manier helpen bij schoolpijn, kinderverdriet of angstige gedachten.

Met vrolijke droedelfilmpjes voor de kinderen

En dat is nog niet alles! Juf Isabel van het Droedelparadijs maakte er een serie vrolijke droedelfilmpjes speciaal voor de kinderen bij. Zet papier en potloden maar klaar! Ze neemt ze graag even van je over, zodat jij iets voor jezelf kunt doen.

Kom je kijken naar mijn stoeptafel-avontuur? KLIK DAN HIER en kom binnen bij de eerste cursus van Villa Overvloed,  wie weet staat ook jouw speelplaats, plein of straat binnenkort wel vol magische cirkels…

Plaats een reactie

Je emailadres zal nooit met anderen worden gedeeld! Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*
*