Tip Zinvol Tekenen – 7

Kop op!

Ik kijk wel eens naar zo’n programma waarin honden met onmogelijk gedrag binnen tien minuten weer aangenaam gezelschap worden. Die tien minuten zullen in werkelijkheid wel langer zijn, wij kijkers zien natuurlijk alleen de succesmomenten…

Maar wat interessant was aan het programma, was de visie van de trainer. Hij zei: “Het lichaam en de psyche weerspiegelen elkaar, als de hond trots op zichzelf is houdt hij de kop fier omhoog, als hij zich schaamt of bang is laat hij de kop hangen. Omgekeerd werkt ook: als je zorgt dat hij de kop op houdt, gaat hij zich vanzelf anders voelen.” Hij liet dit zien met een hond die doodsbang was voor geluiden.  Als trainingslocatie had hij een schietbaan gekozen, een nachtmerrie voor deze hond. Maar door hem voortdurend onder de kin te aaien en de kop omhoog te houden werd de hond steeds rustiger, tot hij uiteindelijk niet meer op het geluid reageerde en prachtig rechtop bleef zitten.

Het is een mooi voorbeeld van wat er bij sommige oefeningen uit Zinvol Tekenen gebeurd. Een voorbeeld is het neerzetten van zich herhalende rechte lijnen. Door dit te doen ontwikkelt een kind dat niet zo goed op dingen af durft te gaan moed; een dromerig kind oefent met diezelfde oefening doelgerichtheid.  Je kunt je voorstellen dat het maken van ronde lijnen, stevig stippelen of heel zacht ronddraaiend inkleuren weer een ander effect op het kind heeft. De kunst als leerkracht of kindertherapeut is om van deze bewegingen een spel te maken dat het kind graag doet, en waarmee het succes heeft. Die kunst leer ik je graag.

Een cursist vertelde me na afloop van de vijfdaagse cursus: “Ik heb nu een schat aan spelletjes en oefeningen om mijn kinderen mee te helpen. Het lijkt niet op therapie, het lijkt niet op extra hulp, het kind krijgt niet het gevoel dat het niet deugd, we zijn gewoon samen aan het spelen en genieten! En ik zie ze moeiteloos vooruit gaan.”  

Ben jij leerkracht of kindertherapeut? Wil jij ook met behulp van creatieve, verrassende leuke tekenopdrachten kinderen helpen in hun ontwikkeling? Hier vind je de eerstvolgende cursusdata.

Plaats een reactie

Je emailadres zal nooit met anderen worden gedeeld! Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*
*